Martini
Svi smo mi James Bond!
Prljavi tajni agent, ultimativni šmeker, brutalan fajter i bonvivan. Nezamisliv bez čaše Martinija, naravno “shaken, not stirred”. No, koliko gostiju vam danas uopće naručuje takav koktel? Znate li ga dobro napraviti? Ima li mjesta za njega u prosječnom kafiću, koktel baru, hotelu?
E, da, pitanje je također, koju recepturu primijeniti, a ima ih navodno dvadesetak?
Nema smisla raspisat se o povjesti koktela, pustim varijantama “dry”, “extra dry”, “dirty”, “vesper”… idemo na meni najdražu klasiku 2:1. Dakle, idealno uzmete 60 ml Oaky gina, 30 ml suhog bijelog vermuta, može korica limuna, ili maslina, ili par kapi bittera.
Ako ste “shaked” ubacite pića s 3 kocke leda u šejker, dobro “prošekajte” i ocijedite u klasičnu martini čašu, po mogućnosti jako hladnu. Ukrasite dodatkom ili dodacima.
Ako ste “stirred”, promiješajte pića u većoj staklenoj čaši s ledom, te ocijedite i ukrasite.
“BOND, JAMES BOND!”